Microbiological aspects of probiotic preparations


  • A. V. Krysenko Oles Honchar Dnipropetrovsk National University
  • T. V. Sklyar Oles Honchar Dnipropetrovsk National University
  • A. I. Vinnikov Oles Honchar Dnipropetrovsk National University
  • A. V. Slipetska Oles Honchar Dnipropetrovsk National University
  • S. S. Kudenko Oles Honchar Dnipropetrovsk National University

Abstract

The main stages of the beginning and development of probiotic preparations, the general characteristics of modern probiotics, the scope of their use in medicine and veterinary are presented. The characteristics of microorganisms (bifidus bacteria, lactobacteria and Bacillus bacteria) used in the production of probiotics, the basic requirements that should be met by these organisms, as well as prospects for the development of probiotics are shown. 

References

1. Барановcкий А. Ю. Дисбактериоз и дисбиоз кишечника / А. Ю. Барановcкий, Э. А. Кондрашина. – СПб. : Питер, 2002. – 224 с.
2. Дубровская М. И. Пробиотики и формирование микробиоценоза у детей первого года жизни / М. И. Дубровская, Ю. Г. Мухина, О. К. Нетребенко // Лечащий врач. – 2003. – № 5. – С. 58–60.
3. Імунобіологічні препарати / В. В. Смірнов, О. П. Сельнікова, В. Д. Думанский та ін. – К. : Моріон, 2001. – 200 с.
4. Компендиум 2000/2001 – лекарственные препараты / Под ред. В. Н. Коваленко, А. П. Викторова. – К. : Морион, 2000. – 1456 с.
5. Модифицирующее действие Saccharomyces boulardii на биологические свойства энтеробактерий / Д. А. Кириллов, Н. Б. Перунова, О. Е. Челпаченко и др. // ЖМЭИ. – 2002. – № 4. – С. 57–59.
6. Нарушение интерферонового статуса у детей с острой респираторной инфекцией и его корреляция Бифидумбактерином-Форте / Е. А. Лыкова, А. А Воробьев, А. Г. Боковой и др. // ЖМЭИ. – 2001. – № 2. – С. 65–67.
7. Осипова И. Г. Некоторые аспекты механизма защитного действия колибактерина и споровых эубиотиков и новые методы их контроля: Автореф. дисс. ... канд. биол. наук. – М., 1997. – 25 с.
8. Пробиотики на основе живых культур микроорганизмов / В. В. Смирнов, Н. К. Коваленко, В. С. Подгорский и др. // Микробиол. журн. – 2002. – Т. 64, № 4. – С. 62–80.
9. Разработка и клиническая оценка пробиотика Бифидумбактерин Форте / А. В. Григорьев, В. М. Бондаренко, Н. А. Абрамов и др. // ЖМЭИ. – 1997. – № 3. – С. 92–96.
10. Хорошилова Н. В. Иммунотерапевтические аспекты применения пробиотиков в клинической практике // Лечащий врач. – 2003. – № 2. – С. 71–73.
11. Шевелева С. А. Пробиотики, пребиотики и пробиотические продукты. Современное состояние вопроса // Вопр. питания. – 1999. – № 2. – С. 32–40.
12. Якушенко М. Н. Регуляция микроэкологических нарушений кишечника у новорожденных детей с перинатальной патологией новым антибиотиком Бифидумбактерином-Форте / М. Н. Якушенко, Ж. М. Тхалапсоева, В. М. Бондаренко // ЖМЭИ. – 1997. – № 6. – С. 18–22.
13. Effect of a multispecies probiotic supplement on quantity of irritable bowel syndrome-related intestinal microbial phylotypes / A. Lyra, L. Krogius-Kurikka, J. Nikkilä et al. // BMC Gastroenterol. – 2010. – N 10. – Р. 110.
14. Fuller R. History and development of probiotics // Probiotics. The scintific basis. – London: Chepment and Hall, 1992. – P. 1–9.
15. Petrof E. O. Probiotics and gastrointestinal disease: Clinical evidence and basic science // Antiinflamm. Antiallergy Agents Med. Chem. – 2009. – Vol. 8, N 3. – P. 260–269.
16. Production of functional probiotic, prebiotic and synbiotic ice creams / T. Di Criscio, A. Fratianni, R. Mignogna et al. // J. Dairy Sci. – 2010. – Vol. 93, N 10. – Р. 4555–4564.
17. Survival of Lactobacillus rhamnosus strains in the upper gastrointestinal tract / I. Pitino, C. L. Randazzo, A. Lo Curto et al. // Food Microbiol. – 2010. – Vol. 27, N 8. – Р. 1121–1127.
18. Tanaka R. The effect of the ingestion of fermented milk with Lactobacillus cassi shirota on the gastrointestinal microbiol ecology in healthy volunteers // Gut Flora and Health – Past, Present and Future. – London, New York : Roual Society of Medicine Press Limited, 1996. – P. 37–45.
Published
2010-09-12
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>