Сomposition of cows’ butterfat in different terms after calving

  • V. V. Tsyupko Institute of Animal Husbandry, UAAS

Abstract

Influence of the lactation stage on cow milk’s fatty acids composition has been studied. The lactation stage has influence on the content of biologically valuable unsaturated myristoleic, linoleic and linolenic acids. Other fatty acids are relatively stable.

References

Вудмаска І. В. Метаболізм у рубці та його вплив на жирнокислотний склад ліпідів молока корів за різного вуглеводного і ліпідного складу раціону. Автореф. дис. … д-ра с.-г. наук. – Львів : УААН, Інститут біології тварин, 2008. – 38 с.

Мартин М. Т. Молочна продуктивність і жирнокислотний склад ліпідів молока за використання у раціонах корів рослинно-олійних добавок / М. Т. Мартин, С. О. Вовк, С. Я. Павлович // Корми і кормовиробництво. – 2004. – Вип. 54. – С. 191–195.

Мартин М. Т. Жирнокислотний склад ліпідів плазми крові і молока при використанні у раціонах корів жирових добавок рослинного походження. Автореф. дис. ... канд. с.-г. наук. – Львів : УААН, Інститут біології тварин, 2006. – 18 с.

Belury M. A. Dietary conjugated linoleic acid in health: physiological effects and mechanisms of action // Annu. Rev. Nutr. – 2002. – Vol. 22. – P. 505–531.

Composition of fatty acid in cow’s milk fat produced in the lowlands, mountaints and highlands of Switzerland using high-resolution gas chromatography / M. Сollomb, U. Bitikofer, R. Sieber et al. // International Dairy Journal. – 2002. – Vol. 12, N 8. – P. 649–659.

Okuyama H. High n−6 to n−3 ratio of dietary fatty acids rather than serum cholesterol as a major risk factor for coronary heart disease // European Journal of Lipid Science and Technology. – 2001. – Vol. 103. – P. 418–422.

Published
2010-09-12
Section
Articles