Influence of aeration degree of cultural liquid on biosintetical activity of fungus culture Blakeslea trispora


  • A. S. Anatsky Research and Production Enterprise “Vitan Ltd”
  • Y. A. Kunshchikova Research and Production Enterprise “Vitan Ltd”

Abstract

Β-carotene biosynthetic processes of the fungus Blakeslea trispora are studied for different technological modes of cultural liquid aeration under industrial conditions. It is shown, that the increase of aeration degree stimulates the accumulation of biomass and carotene’s formation. The operating practices of the maximal aeration since the 10th hour of cultivation are recommended to the use.

References

1. Ахназарова С. В. Оптимизация эксперимента в химии и химической технологии / С. В. Ахназарова, В. В. Кафаров. – М. : Высшая школа, 1985. – 324 с.
2. Беккер З. Э. Физиология и биохимия грибов. – М. : МГУ, 1988. – 227 с.
3. Зависимость каротинсинтетической активности культуры Blakeslea trispora от условий хранения / И. В. Бондарь, В. М. Санникова, Н. А. Грищенко, Г. М. Стужук // Биотехнология. – 1985. – Т. 1, № 4. – С. 47–49.
4. Бриттон Г. Биохимия природных пигментов. – М. : Мир, 1986. – 422 с.
5. Гончарова О. В. Биохимические и структурные особенности Blakeslea trispora, адаптивные к воздействию среды / О. В. Гончарова, И. В. Конова, В. И. Бирюзова // Микробиология. – 1996. – Т. 35, № 1. – С. 54–59.
6. Гусев М. В. Микробиология / М. В. Гусев, Л. А. Минеева. – М. : МГУ, 1985. – 376 с.
7. Егоров Н. С. Промышленная микробиология. – М. : Высшая школа, 1989. – 688 с.
8. Ждан-Пушкина С. М. Основы роста культур микроорганизмов. – Л. : ЛГУ, 1983. – 187 с.
9. Карнаухов В. Н. Биологические функции каротиноидов. – М. : Наука, 1988. – 240 с.
10. Манаков М. Н. Теоретические основы технологии микробиологических производств / М. Н. Манаков, Д. Г. Победимский. – М. : Агропромиздат, 1990. – 272 с.
11. Санникова В. М. Определение времени наступления физиологической зрелости посевного материала Blakeslea trispora – продуцента β-каротина / В. М. Санникова, И. В. Бондарь, Г. М. Стужук // Биотехнология. – 1985. – Т. 1, № 5. – С. 107–109.
12. Скурихин В. Н. Методы анализа витаминов А, Е, D и каротина в кормах, биологических объектах и продуктах животноводства / В. Н. Скурихин, С. В. Шабаев. – М.: Химия, 1996. – 96 с.
13. Терешина В. М. Действие зеленого света на образование каротина и триспоровых кислот у мукорового гриба Blakeslea trispora / В. М. Терешина, А. Ф. Ивакин, А. И. Киселева // Прикл. биохим. и микробиол. – 1994. – Т. 28, № 3. – С. 415–420.
14. Терешина В. М. О биологической функции двух типов спороношения у мукорового гриба Blakeslea trispora / В. М. Терешина, А. С. Меморская, Е. П. Феофилова // Микробиология. – 1996. – Т. 35, № 6. – С. 777–781.
15. Kollinson L. P. Inducibility of the responses of yeast cell to peroxide stress // Gen. Microbiol. – 1992. – Vol. 138. – P. 329–335.
16. Lenaz G. Role of mitochondria in oxidative stress // Biochem. Biophys. Acta. – 1998. – Vol. 1366. – P. 63–67.
Published
2009-03-10
Section
Articles