Food, medicinal and environmental values of mushrooms Pleurotus ostreatus


  • O. M. Alekseenko Oles Honchar Dnipropetrovsk National University
  • T. M. Polishko Oles Honchar Dnipropetrovsk National University
  • A. I. Vinnikov Oles Honchar Dnipropetrovsk National University

Abstract

We present the literature review describing food, medicinal and ecological properties of the fungus Pleurotus ostreatus (oyster mushroom). It is shown that the mushroom is adequate foodstuff for human beings. It provides with proteins, carbohydrates, fats, vitamins and mineral salts. Protein of the oyster mushrooms’ mycothallus contains 18 amino acids, eight of which were essential (isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, tryptophan, threonine, and valine). Therapeutic value of the mushroom is characterised by a content of water-soluble (thiamine B1, riboflavin B2, niacin, B5, PP, pyridoxine B6, biotin B7, ascorbic and pantothenic acid) and liposoluble (calciferol, ergosterol, tocopherol) vitamins. The considerable gains from the farm wastes use for the mushrooms raising with subsequent application of the substrate in plant cultivation and animal husbandry are stated. 

References

Бисько Н. А. Выращивание съедобных грибов (рекомендации по выращиванию шампиньонов, вешенки) / Н. А. Бисько, В. Т. Билай, Н. Ю. Митропольская. – К. : Знание, 2000. – 42 с.
Бисько Н. А. Лекарственные грибы – для здоровья и красоты / Н. А. Бисько, Н. Ю. Митропольськая, Э. Ф. Соломко. – К. : Наукова думка, 2003. – 40 с.
Бисько Н. А. Разложение древесины различных пород в процессе роста вешенки (Pleurotus ostreatus) / Н. А. Бисько, В. Т. Билай, Э. К. Чурикова // Микология и фитопатология. – 1984. – № 6. – С. 435–439.
Бисько Н. А. Разрушение древесины грибом Pleurotus ostreatus / Н. А. Бисько, В. И. Фомина, В. Т. Билай // Микология и фитопатология. – 1983. – № 3. – С. 199–202.
Бисько Н. А. Рекомендации по выращиванию шампиньонов и вешенки / Н. А. Бисько, В. Т. Билай, Н. Ю. Митропольская. – К. : ООО МКПГ «Грибы», 2001. – 38 с.
Ботаника. Водоросли и грибы / И. Ю. Костиков, В. В. Джаган, Е. М. Демченко и др. – К. : Аристей, 2006. – С. 225–442.
Бухало А. С. Каталог колекції культур шапинкових грибів / А. С. Бухало, Н. Ю. Митропольська, О. Б. Михайлова. – К. : Славутич-Дельфін, 2006. – 36 с.
Бухало А. С. Культивирование съедобных и лекарственных грибов / А. С. Бухало, Н. А. Бисько, Э. Ф. Соломко. – К. : Урожай, 2004. – 128 с.
Вассер С. П. Флора грибов Украины. Базидиомицеты. Аманитальные грибы. – К. : Наукова думка, 1992. – 167 с.
Тишенков А. Д. Выращивание вешенки в агрокомбинате ォПуща-Водицаサ // Школа грибоводства. – 2003. – № 6. – С. 7–11.
Гарибова Л. В. Выращивание грибов. – К. : Вече, 2005. – 96 с.
Питательная ценность субстрата после культивирования съедобного гриба Pleurotus ostreatus / И. А. Дудка, В. Ф. Беккер, Н. А. Бисько и др. // Микология и фитопатология. – 1988. – № 5. – С. 399–404.
Дудка І. О. Гриби природних зон Криму / І. О. Дудка, В. П. Гелюта, Ю. Я. Тихоненко. – К. : Фітосоціоцентр, 2004. – 454 с.
Карпов Ф. Ф. Выращиваем грибы на садовом участке. – М. : Фитон+, 2008. – 64 с.
Морозов А. И. Выращивание вешенки. – Донецк : Сталкер, 2001. – 48 с.
Морозов А. И. Грибы: руководство по разведению. – Донецк : Сталкер, 2000. – 304 с.
Морозов А. И. Лекарственные грибы. – Донецк : Сталкер, 2003. – 207 с.
Морозов А. И. Разведение грибов. Мицелий / А. И. Морозов, А. А. Тимофеев. – М. : АСТ, 2001. – 43 с.
Раптунович Е. С. Искусственное выращивание съедобных грибов / Е. С. Раптунович, И. И. Федоров. – Минск : Вышэйшая. школа, 1994. – 206 с.
Сафрай А. И. Производство мицелия в России // Школа грибоводства. – 2000. – № 1. – С. 2–5.
Сафрай А. И. Производство мицелия в России // Школа грибоводства. – 2000. – № 3. – С. 20–24.
Тишенков А. Д. Краткий обзор производства вешенки в России // Школа грибоводства. – 2003. – № 5. – С. 15–18.
Buchalo A. S. Catalogue of the culture collection of mushrooms / A. S. Buchalo, N. Y. Mitropolskaya. – K. : Osnova, 2001. – 32 p.
Carlile M. J. The Fungi / M. J. Carlile, S. C. Watkinson, G. W. Gooday. – 2th ed. – New York : Acad. Press, 2001. – 588 p.
Deacon J. W. Fungal biology. – 4th ed. – Edinburgh : Blackwell Publishing Ltd., 2006. – 380 p.
Fungi of Ukraine. A premilinary checklist / T. V. Andrianova, I. O. Dudka, V. P. Hayova et al. – K. : Egham International Mycological Institute, 1996. – 361 p.
Introduction to Fungi / J. Webster, R. Weber. – 3rd ed. – Edinburgh : Cambridge University Press, 2007. – 863 p.
Kirk P. M. Ainsworth & Bisby’s Dictionary of the Fungi / P. M. Kirk, P. F. Cannon, D. W. Minter et al. – 10th ed. – Wallingford (UK): CABI Europe-UK, International Mycological Institute, M. G. Kholodny Institute of Botany NASU, 2008. – 771 р.
Minter D. W. Mycology in Ukraine / D. W. Minter, I. O. Dudka, T. V. Andrianova et al. – CD: PDMS Publishing, 2003. – 826 p.
Kiffer E. The Deuteromycetes (mitosporic fungi): Classification and generic keys / E. Kiffer, M. Morelet. – New York : Science Publishers Inc, 2000. – 300 p.
Published
2010-07-28
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>