Reasons of color of natural and drinking water


  • О. V. Tkachenko Oles Honchar Dnipropetrovsk National University

Abstract

The values of chromaticity, turbidity, permanganate oxidability and iron content in the water are under consideration. It is proved, that iron cannot be cause of chromaticity of the studied waters.

References

1. Алекин О. А. Общая гидрохимия (Химия природных вод). – Л.: ГиМИз, 1948. – 208 с.
2. Возная Н. Ф. Химия воды и микробиология. – М.: Высшая школа, 1979. – 340 с.
3. ГОСТ 4011–72. Вода питьевая. Методы определения общего железа.
4. ГОСТ 3351–74. Вода питьевая. Методы определения вкуса, запаха, цветности и мутности.
5. ГОСТ 2874–82. Вода питьевая. Гигиенические требования и контроль за качеством.
6. Даценко І. І. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології / І. І. Даценко, Р. Д. Габович. – К.: Здоров’я, 1999. – 694 с.
7. Кокс Ч. Р. Контроль за процессами обработки воды. – Женева: Всемирная организация здравоохранения, 1965. – 415 с.
8. Кокунин В. А. Статистическая обработка данных при малом числе опытов // Украинский биохимический журнал. – 1975. – № 6. – С. 776–791.
9. Кульский Л. А. Химия и микробиология воды: Практикум / Л. А. Кульский, Т. М. Левченко, М. В. Петрова. – К.: Вища школа, 1987. – 175 с.
10. Лакин Г. Ф. Биометрия. – М.: Высшая школа, 1980. – 293 с.
11. Лаптев Ф. Ф. Анализ воды. – М.: Госгеолтехиздат, 1955. – 144 с.
12. Привезенцев Ю. А. Практикум по прудовому рыбоводству. – М.: Высшая школа,
1982. – 208 с.
13. Строганов Н. С. Практическое руководство по гидрохимия / Н. С. Строганов, Н. С. Бузинова. – М.: Изд-во МГУ, 1980. – 196 с.
14. Таубе П. Р. Практикум по химии воды / П. Р. Таубе, А. Г. Баранова. – М.: Высшая школа, 1971. – 128 с.
15. Унифицированные методы анализа вод / Под ред. Ю. Ю. Лурье. – М.: Химия,
1971. – 376 с.
Published
2005-10-03
Section
Articles