Antagonistic activity of the lactic bacteria


  • N. P. Chornogor Oles Honchar Dnipropetrovsk National University
  • V. L. Bol’shakova Oles Honchar Dnipropetrovsk National University
  • A. I. Vinnikov Oles Honchar Dnipropetrovsk National University

Abstract

It was found out that in addition to lactic acid the lactic bacteria, isolated from different natural sources and sour-milk products, produce some substances having antagonistic activity towards a wide range of pathogenic and opportunistic pathogenic microorganisms. The gain of antagonistic properties was often noticed for the lactobacilli but seldom for coccal lactic bacteria. At the same time the antagonistic activity depended on the strain and cultivation conditions.

References

Банникова Л. А. Селекция молочнокислых бактерий и их применение в молочной промышленности. – М.: Пищевая промышленность, 1975. – 255 с.
Егоров М. С. Основы учения об антибиотиках. – М.: Высшая школа, 1986. – 446 с.
Квасников Е. А. Молочнокислые бактерии в природе и народном хозяйстве / Е. А. Квасников, Н. К. Коваленко, О. А. Нестеренко // Прикл. биохимия и микробиология. – 1982. – Т. 18, № 6. – С. 821–833.
Коваленко Н. К. Антагоністична дія молочнокислих бактерій, ізольованих від комах, на ентомопатогенні мікроорганізми / Н. К. Коваленко, О. О. Нестеренко // Мікробіол. журн. – 1974. – Т. 36, № 3. – С. 350–354.
Полищук Т. К. Микробиология молока и молочных продуктов / Т. К. Полищук, Э. С. Дербинова, Н. М. Казанцева. – М.: Пищ. пром., 1978. – С. 239.
Прощагина В. С. Применение лактобактерина, обогащенного лизоцимом, в лечении больных хроническим колитом / В. С. Прощагина, Н. Е. Богданович // Материалы ІІІ Всесоюз. съезда гастроэнтерологов. – М.–Л., 1984. – Т. 2. – С. 135–136.
Санация стафилококкового бактерионосительства с учетом внутриклеточного паразитирования возбудителя / О. В. Бухарин, Б. Я. Усвяцов и др. // Актуальные проблемы химиотерапии бактериальных инфекций. Тез. докл. – М., 1991. – Ч. 1. – С. 89–90.
Characterisation and application of Lacticin 3147, a novel broad-spectrum bacteriocin produced by Lactococcus lactis / M. P. Ryan, M. C. Rea, C. Hill, R. P. Ross // Irish Journal of Agricultural and Food Research. – 1995. – Vol. 34. – P. 217.
Eklund T. The effect of carbon dioxide on bacterial growth and on uptake processes in the bacterial membrane vesicles // Int. J. Food Microbiol. – 1984. – Р. 185. >> doi:10.1016/0168-1605(84)90014-X
Gould G. W. Antimicrobial compound // Biotechnology and Food Ingredients / Eds. I. Goldberg, R. Williams. – New York: Van Nestrand Reinhold, 1991. – P. 461–483.
Lingren S. E. Antagonistic activities of lacfic acid bacteria in food and freed fermentations / S. E. Lingren, W. J. Dobrogos // FEMS Microbiol. Rev. – 1990. –Vol. 87. – P. 149–164. >> doi:10.1111/j.1574-6968.1990.tb04885.x
Reiter B. Lactoperoxidase antibacterial systems: natural occurrence, biological functions and practical applications / B. Reiter, B. G.Harnulv // J. Food Prot. – 1984. – Vol. 47. – Р. 724–732.
Published
2006-01-04
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>